torsdag 4. november 2010

Vegabrød


Vegabrød er ikke brød, men vanvittig god kringle, kanelsnurrer, prinsessekake, ja alt ettersom hvordan du vil forme deigen! Det er uvanlig å krydre fyllet til kringle med kardemomme. Vanligvis er det kanel, men den kraftige kardemommesmaken er upåklagelig! Oppskriften er hentet fra en gammel oppskriftsbok med godt bakverk.

150 g. smør
5 dl. melk
50 g. gjær
1/2 ts. salt
1 1/4 dl. sukker
2 ts. kardemomme
ca. 1,3 liter hvetemel

Fyll:
100 g. smør
1 dl. sukker
100 g. malte mandler
2 ts. kardemomme

Smelt smøret, lunk melken og bland ingrediensene til en smidig deig. Hev til dobbel størrelse.

Mens deigen hever, lages fyllet. Mal mandlene og la smøret stå i romtemperatur til det er smøremykt. Bland sammen alt til en jevn masse.

Bak ut deigen, og del den i to. Kjevle ut hver del til et rektangel. Fordel fyllet på de to emnene, og smør jevnt utover. Rull deigen sammen på langs. Form til kringle, eller del rullen i skiver til kanelsnurrer. For prinsessekake, skjær litt bredere skiver og sett på høykant ved siden av hverandre i en kakeform.
Stek ved 250 grader i 10-15 min. eller til gyllenbrun farge.

1 kommentar:

  1. Disse MÅTTE jeg bare prøve! Kjempegode ble de, takk for oppskriften!! :-)

    SvarSlett