lørdag 31. oktober 2015

Salmalaks med villris


IMG_0744
Jeg har alltid vært fæl til å bruke oppskrifter. Jeg har alltid vært avhengig av å bruke oppskrifter. Spesielt når det gjelder matlaging. Pannekaker, rislapper og vafler. Oppskriften er lik hver gang - men likevel må jeg bla i boka for å se hvor mye av ingrediensene jeg skal ha i.
Men selvsagt lager jeg mat uten oppskrifter også. Jeg trenger ikke en oppskriftsbok for å lage brun saus eller pizza. Alt bunner til slutt ut i hvor mye erfaring man har på kjøkkenet. Jo mer erfaring man har og jo flere ingredienser man blir kjent med, dess flere muligheter finner man i de ingrediensene man har tilgjengelig.
Jeg har lært utrolig mye av å bruke oppskriftene på Trines Matblogg. Jeg har lært meg å bruke kokosmelk, pastinakk og persillerot. Jeg har skjønt at hermetiserte tomater kan brukes til mer enn tomatsuppe og pizzasaus, og jeg har lært meg å lage asiatiskinspirert mat. Jeg har smakt på mange smakskombinasjoner som virkelig "blew my mind" - spesielt når det gjelder fiskeretter. Og slike opplevelser setter spor.
I går var mannen min borte, og jeg skulle passe de tre små alene. Jeg tar ofte med meg laks på butikken i disse situasjonene, av en eller annen grunn. Salmalaks er favoritten. Jeg ELSKER den laksen! Trine fra Trines Matblogg har lært meg at stekt laks og villris passer godt sammen, og jeg bestemte meg for å gå for det. Til slutt trengte jeg noe tilbehør, og her måtte jeg improvisere ut i fra de ingrediensene jeg hadde i kjøleskapet. Og når en improvisatorisk middag blir en skikkelig hit, ja, da blir fruen glad! :-)
IMG_0748
Ingredienser (til ca 3-4 personer):
stor salmalaksLitt olje og litt créme fraiche
3-4 ss rømme3-4 ss majones1 eple1/2 rødløk3 gulrøtterEn dæsj sitron og eventuelt litt salt
Fremgangsmåte:
  • Legg salmalaksen på benken en stund før du skal steke den, ca 30-6o minutter. Selve stekingen av fisken tar ikke lang tid, så det kan være lurt å forberede tilbehøret først.
  • Bland rømme og majones i en bolle.
  • Skjær rødløken i små biter, og gulrøtter og epler i tynne stenger. Ha det  i rømme/majonesblandingen.
  • Smaksett med en dæsj sitron og eventuelt litt salt.
  • Del laksen opp i porsjonsstykker og krydre med salt og pepper.
  • Smør en ildfast form med olje og legg laksestykkene ved siden av hverandre i formen. Ha ønsket mengde med creme fraishe oppå fisken. Jeg brukte et par ts på hvert fiskestykke. Det skal ikke drukne i det, bare smakssettes.
  • Sett formen inn i forvarmet ovn på 180 grader. Når fisken er ferdig får du vurdere selv, det avhenger av ovnen din og hvordan du foretrekker fisken. En veiledende tid kan være ca 10 minutter på 180 grader - litt mindre om du ønsker rosa kjerne.
  • Retten serveres med en gang fisken kommer ut av ovnen.

1 kommentar: