onsdag 9. desember 2015

Pepperkaker

IMG_1144Pepperkaker! Mine unger jubler i vilden sky bare man nevner det. Spesielt Olivia. Hun ELSKER pepperkaker!
Forrige helg var det meldt tonnevis med nedbør og en haug med vind, og da fant jeg ut at det var helt perfekt å sitte inne med juledufter i nesen og pepperkakedeigsmak i munnen! Fredagen lagde vi deigen, på lørdag bakte vi pepperkakene og på søndag pyntet vi dem. Strålende at man kan aktivere ungene en hel helg, bare på å lage litt god julemat! :-)
Alle har vel sin favorittoppskrift på pepperkaker. Jeg er intet unntak. Min favorittoppskrift kommer, kanskje ikke helt overraskende, fra www.trinesmatblogg.no. Jeg har bakt litt pepperkaker før, men jeg har aldri fått så gode resultater som jeg har fått etter at jeg snublet over hennes pepperkakeoppskrift!
Link til originaloppskriften finner du her.
Men en oppskrift kan alltids tilpasses ens egne smaksløker, og i år, som er tredje gangen på rad at jeg bruker denne oppskriften, har jeg redigert oppskriften noe slik at den passer helt perfekt til oss i vårt hushold.

INGREDIENSER
250 g sukker
2 dl mørk sirup
1 ss kanel
½ ss malt ingefær
¼ ss nellik
1 ts kardemomme
250 g smør
1 ss natron
2 store egg
750 g hvetemel

FREMGANGSMÅTE
IMG_1067Ha alle ingrediensene klare til bruk, ferdig oppmålt før du starter bakingen. Da går det rykende raskt å lage denne deigen!
  • Ha sukker og sirup i en kjele og varm opp/kok til sukkerkornene er smeltet. Det tar ikke lang tid.
  • Tilsett krydderene. Jo flere krydder som er nymalt, dess bedre blir smaken! Kardemommekapsler, kanelstang og nellikspikre knuses i morter. Tørket ingefær kan raspes.
  • Tilsett natronet og rør godt. Nå vil blandingen ese litt.
  • Så snart blandingen er jevn og fin, helles den over i en bolle som du har gjort klar på forhånd. I denne bollen tilsetter du kaldt smør.
  • Nå skal røren avkjøle seg, mens du hele tiden rører. Det tar omtrent 15 minutter, kanskje mer hvis det er varmt på kjøkkenet ditt. Når røren er så kald at du kan ha i egg uten at de koagulerer, så er røren kald nok.
  • Visp eggene sammen og tilsett i røren.
  • Tilsett melet, litt om gangen. Pass på å røre godt slik at det ikke blir klumper av mel i deigen.
  • Sett pepperkakedeigen i kjøleskapet over natten - eller i noen timer, hvis du har dårlig tid.

KJEVLING OG STEKING
Jeg synes pepperkakene er best hvis de ikke knaser brutalt mellom tennene. Jeg synes de skal ha en antydning til at de er myke, for da får man også en følelse av at de er ferske og hjemmebakte. Med andre ord: en stor kontrast til slik de butikkjøpte pepperkakene er.
For å få pepperkakene akkurat slik jeg beskriver dem, er det viktig å ikke kjevle deigen for tynn. Jeg liker det best når den er omtrent 3-4 mm tykk. Det også viktig å ikke steke dem for lenge. Hvis du tenker "Ahh,  må jeg huske pepperkakene som står i ovnen", da har du sannsynligvis ventet for lenge. Ta dem når du tenker "Nå må de vel snart være ferdige..?". Jeg hadde ovnen på ca 210 grader og stekte pepperkakene i ca 7 min. Selvsagt kan ovnene variere ganske mye - og steketid og temperatur deretter. Prøv deg litt frem med din ovn, men en tommelfingerregel er i hvert fall som følger: blir pepperkakene brune i kantene er de for godt stekt.
IMG_1142Når pepperkakene er ferdig skal de flyttes over på rist med en gang for avkjøling. Ta en stekespade eller en kakespade for å flytte de over.
Til slutt handler alt om smak og behag. Som sagt liker jeg pepperkakene litt "ferske" i konsistensen. Litt tykke, litt "myke" og ikke tørre og sprøe. Gode pepperkaker med god smak. Og aller best er de når de er pyntet med non-stop! Men på grunn av en mann som var slått ut av omgangssyken fikk jeg aldri dratt på butikken for å handle non-stop i år, slik jeg hadde planlagt. Men med hode langt nede i kakebakeskuffen min fant jeg en del annen pynt som gjorde seg vel så bra på pepperkakene. De SMAKTE kanskje ikke like godt som når man har non-stop på, men hva gjør vel det hva jeg synes? Det er barna som har det siste ordet når det gjelder pepperkaker :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar